Farvernes betydning

Farvernes betydningFarver har altid påvirket og formet os, og definerer i dag vores liv, vaner, værdier og følelser. Farvernes betydning fortæller i høj grad noget om vores følelser og humør, når vi vælger tøjfarver, indretning med farver, hvilke farver blomsterne i vores have har osv. Selv maden vi spiser påvirkes af farver. Producenterne har fundet ud af, at de kan sælge mere, ved at benytte bestemte farver i reklamer og til produkternes indpakning. Ville du f.eks. have lyst til at drikke en grøn opvaskemiddel-lignende væske? Mit gæt er nej, selvom der er få undtagelser, da de fleste af os forbinder grønne væsker med noget giftigt.

Farvernes betydning som sprog

Farver er et lydløst sprog som vi alle reagerer på. Vores opfattelse af de enkelte farver kan være medfødt eller noget vi har lært at associere dem med gennem livet. Vores yndlingsfarver kan være baseret på nogle gode oplevelser vi har haft, mens de dårlige oplevelser kan forbindes med de farver, vi synes mindst om. De fleste af os er slet ikke klar over, hvilken påvirkning farvernes betydning har på vores opfattelse af tingene. F.eks. kan den røde farve gøre os opmærksomme på, at der måske er fare forude. Det tænker vi ikke videre over, sådan er det bare. Det kommer dog i høj grad også an på, i hvilken sammenhæng farven anvendes.

Farvernes betydning og farvesymbolik varierer meget mellem de forskellige kulturer verden over og vi opfatter farverne fuldstændig forskelligt. Som eksempel benytter vi i de vestlige kulturer farven sort til begravelser, mens de i Kina bruger farven hvid. Du undrer dig måske over hvorfor de så gør det. Det skyldes, at de i Kina associerer hvid med vintertid, hvor naturen som bekendt dør.

Man kan også tildele forskellige religiøse og spirituelle egenskaber til farvernes betydning, i de forskellige kulturer. Jeg fokuserer dog primært på at beskrive farvernes betydning for os i den vestlige verden, da det jo giver mest mening. Der vil dog være små bemærkninger rundt omkring på siden, som beskriver farverne i resten af verden, for dem der skulle være interesserede i dette.